oudersvan couveusekinderen

medische termen

---------------------------------------------------------------

Als je kindje op de Neonatologie,couveuseafdeleing beland dan komen er veel medische termen op je af waarvan je denkt wat is dat nu weer

Hieronder lichten we graag enkele termen toe

 

Apneu:dit is een periode waarbij de ademhaling stopt.Het ademhalingsgebeid is bij te vroeg geboren kindjes nog niet goed ontwikkeld waardoor ze een paar apneus per dag kunnen krijgen.Een paar worden geaccepteert waarneer de baby dit zelfhersteld, duurd het te lang dan kun je je baby e.v.t even onder zn voetjes kietelen waardoor de baby weer gaat ademen,soms word er coffeine gebruikt.

 

BMF:afkorting van ,Breast Milk Fortifier.BMF word aan moedermelk toegevoegd hierdoor word de voeding beter voor te vroeg geboren kindjes.De voeding is eiwit en calorierijk(pokon)wat de groei bevorderd.

 

BPD:Bronchopulmonary Dysplasie is een term die gebruikt word voor prematuren die 4 weken(36 weken)voor de uitgerekende datum nog steeds zuurstofbehoefte hebben.Zij worden beademd of hebben een zuurstofneusbrilletje.

 

Bradycardie:dit is een dalende hartfreqeuntie waarbij gekeken word of er ook een apneu is ontstaan.

als dit niet zo is dan is het meestal vals alarm.

 

Couveuse:dit is een apparaat waarin zieke of te vroeggeboren kindjes geobserveerd en verpleegd kunnen worden

 

CPAP:afkorting van continuous possitive airway pressure.Met behulp van een slangetje in de neus-keelholte word een verhoogde druk op de longen gebracht,hierdoor worden de longblaasjes open gehouden twerwijl de bay toch zelf ademd.

 

Dysmatuur:Babys die voor de duur van de zwangerschap te klein en te licht zijn.

 

HELLP:dit is een ziekte die alleen voorkomt bij zwangere vrouwen,dit gaat gepaard met afbraak van rode bloedcellen,leverfunctiestoornissen,verlagd aantal bloedplaatjes dit kan leiden tot ernstige bedreiging van vitale functies van moeder en kind,vaak gaat dit gepaard met Pre-eclampsie.

 

PPROM:hierbij zijn de vliezen voor de 37e zwangerschapsweek gebroken.Het komt in 2% tot 3 % van alle zwangerschappen voor .Het kan worden veroorzaakt door klinische,bakteriologische of mechanische factoren.Klinisch:roken,cervicovaginitus,vaginale bloedingen,ingrepen ter hoogte van cervix.bakteriologisch:amnionitis,cervicitis,vaginitus.Een mechanische factor is aanwezigheid van laag collageengehalte.

 

Pre-eclampsie:Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wat gepaard gaat met eiwitverlies in de urine.Met als risico nierschade,leverschade,ernstige neurologische problemen bij moeder en ernstige groeivertraging,hersenbeschadiging en uiteindelijk doodgeboorte van het kindje.


Prematuur:Babys die voor de 37 weken worden geboren.

 

RDS:afkorting voor respiratory disstress syndrom.De longen zijn nog niet goed ontwikkeld bij de vroeggeboorte.dit zie je door overmatig kreunen en bij iedere ademhaling trekt de borstkas in.

 

Voortijdige weeen:Weeenactiviteit voor 37 weken zwangerschap

 

Denk je nu ik heb een medische term en hij staat er niet in!

Mail hem dan even naar de webmaster met de betekenis en hij word er zo spoedig mogelijk bij geplaatst.